https://www.localzmagazine.nl/slot-bonus/

Een dag in Kopenhagen

Wist je dat de Deense hoofdstad Kopenhagen maar acht uur rijden is vanaf Groningen? Je stapt in de auto en binnen één derde van een etmaal sta je in een compleet andere, bijzondere Scandinavische wereld. Nóg sneller gaat het met het vliegtuig. Vanaf dit jaar vliegt luchtvaartmaatschappij AIS Airlines ook vanaf Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen. Binnen anderhalf uur zet je voet op de Deense bodem. De redactie van LocalZ testte het uit en heeft de highlights van één dag Kopenhagen op een rij gezet. 

Als een groep enthousiaste, puberende schoolkinderen staan we met zijn allen in alle vroegte te wachten op luchthaven Eelde. Onze enige bagage? Een handtas of rugtas met wat kleinigheden voor de komende dag. We vliegen namelijk vandaag ook weer terug! En dat wordt allemaal mede mogelijk gemaakt door AIS Airlines. In een propellervliegtuig waar ruimte is voor maximaal twintig passagiers, vertrekken we. Een uur en veertig minuten later landen we op de luchthaven van het Deense Kopenhagen waar het verkennen kan beginnen!

Lille Havfrue

Op de luchthaven kopen we kaartjes voor de trein om naar onze eerste stop te gaan: Den Lille Havfrue, oftewel: De Kleine Zeemeermin! Binnen twintig minuten staan we vanaf het vliegveld van Kopenhagen al bij het beeldje. Het beeld is in de twintigste eeuw gemaakt in opdracht van de directeur van de brouwerij Carlsberg. Hoewel zo’n beetje iedere toerist naar dit beeldje gaat kijken, is het in werkelijkheid niet zo groot en mist het wat grandeur.

Nyhavn

Na het beeldje van de zeemeermin lopen we verder in de richting van Nyhavn, letterlijk vertaald: nieuwe haven. Het is een fijne wandeling langs het water en al snel doemen de typische, gekleurde huisjes langs het water op. De gracht in Nyhavn werd in de 17e eeuw gegraven als een kanaal dat de stad verbond met de zee. De beide kanten ontwikkelden zich apart. Met aan de ene kant statige koopmanshuizen en aan de andere kant het kwartier voor de echte zeebonken met bars, cafés en ja, ook prostituees! De huizen zijn blijven staan, maar het zeemansvertier is verdwenen. Het gedeelte is nu omgetoverd tot een trendy buurt met diverse cafés, bars, terrasjes en restaurants.

Rundetaarn

Midden in hartje centrum vind je de Rundetaarn, oftewel: De Ronde Toren. Deze toren is zo’n zesendertig meter lang en gebouwd in de zeventiende eeuw. Het is het oudste, nog functionerende observatorium van Europa. Ook fijn: waar je bij veel torens heel veel trappen op moet om van het uitzicht te genieten en je hijgend en puffend bovenkomt, heb je dat hier niet. Door de bijzondere architectuur loopt het wandelpad spiraalvormig omhoog en word het je behoorlijk makkelijk gemaakt. Bovenin word je beloond met een fijn driehonderdzestig graden uitzicht over de stad.

Christiania

Na alle toeristische trekpleisters gezien te hebben, is het tijd om op avontuur te gaan. Een kleine wandeltocht – zo’n 2,5 kilometer van het centrum – brengt ons bij Vrijstad Christiania: een zelfverklaarde semionafhankelijke enclave in de Deense hoofdstad. Het verhaal van Christiania gaat terug naar 1970, toen de verlaten militaire kazerne “Bådsmandsstrædes Kaserne” werd gekraakt door hippies. De regering heeft in het begin van de kraak de hippies geprobeerd te verwijderen, maar heeft het uiteindelijk getolereerd als “sociaal experiment”. Nu, zo’n vijftig jaar later, wonen ze er nog steeds en vormen zij een bijzonder stuk Kopenhagen dat je als toerist zéker gezien moet hebben. De enclave is versierd met prachtige street art en interessante, kleine ateliers. Je mag alles fotograferen, behalve het centrale binnenpleintje van Christiania: Pusher Street.

Botanische tuin

De botanische tuin, ofwel “Botanisk Have”, is een oase van rust in de drukte van de Deense hoofdstad. Het is bekend vanwege de 27 complexe kassen, waarvan de grootste in 1874 is gebouwd is en zo’n 3000 m2 beslaat. In de botanische tuin zijn meer dan 13.000 soorten planten te vinden, bijna allemaal in het wild verzameld. De tuin is opgedeeld in verschillende secties, waaronder een sectie met zo’n 600 verschillende Deense plantensoorten. In het midden van het groene gebied staat de Natural History Museum of Denmark (SNM).

Verkennen maakt hongerig!

Misschien wel het leukst aan een tripje over de landsgrenzen is het buitenlandse eten, wat in Denemarken een echte aanrader is. Typisch Deens is bijvoorbeeld flæskesteg, de Deense versie van varkensvlees met zwoerd. Dit gerecht wordt beschouwd als een van de belangrijkste nationale gerechten van Denemarken. Of wat dacht je van vers smørrebrød (belegde sneetjes roggebrood) met heerlijke gerookte zalm, oftewel gravad laks? Neem als toetje of bij de koffie een Deense hindbærsnitter, een roomboterkoek met frambozen. Om te smullen!

Moe maar voldaan van een dag Kopenhagen stappen we met zijn allen weer aan boord van het propellervliegtuig van AIS Airlines. We bewonderen de zonsondergang vanuit de kleine raampjes van het vliegtuig, scrollen door onze vele foto’s en voor we het weten staan we weer op de Groningse bodem. Kopenhagen: bedankt!

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
https://conversietopper.nl/slot-deposit-dana/