PlasBossinade zet met overname in Rotterdam eerste stap buiten het Noorden

Na wat groei-initiatieven in de regio heeft het Groningse advocaten- en notarissenkantoor PlasBossinade nu ook zijn eerste stappen buiten Noord-Nederland gezet. Onlangs werd een notariaat in Rotterdam overgenomen. Dat die eerste stap juist in de grootste havenstad van ons land wordt gezet, is verre van toevallig: ‘We zijn tegenwoordig een brede juridische dienstverlener, maar PlasBossinade heeft al jaren een praktijk in maritiem recht’, zo leggen vennoten Tjerk de Vries en Gert Bossinade uit. ‘En daar komt bij: Groningers en Rotterdammers kunnen goed met elkaar door één deur. Ze hebben allebei een mentaliteit van hard werken en doen wat je zegt.’ 

De wens om een kantoor in Rotterdam te openen borrelde al even op de burelen van PlasBossinade in Groningen, zo geven Tjerk de Vries en Gert Bossinade aan. ‘We staan nog altijd veel cliënten bij in het maritiem recht. Voorheen kon dat heel goed vanuit Groningen omdat hier ook een scheepskadaster was en de Groningse rechtbank ook maritiem juridische aangelegenheden behandelt. Dat is de afgelopen jaren echter allemaal gecentreerd in Rotterdam. Dat betekende voor ons dus dat we vaak meerdere keren per week die kant op moesten of geregeld een koerier moesten inschakelen.’

Daar komt volgens Bossinade bij dat in het westen volop kansen liggen. ‘De markt in het ondernemingsrecht, één van onze expertisegebieden, is er nu eenmaal groter dan in het Noorden. Als het ondernemende kantoor dat we zijn, zien we daar dus volop kansen. Maar het was zeker niet zo dat we daarom koste wat kost richting de Randstad wilden; we hebben bewust gewacht tot er een kans langskwam die voor zowel onszelf als onze cliënten een meerwaarde oplevert.’

Vertrouwde tussenpersoon

Die kans diende zich aan toen een notariskantoor in Rotterdam een ingrijpende wijziging onderging. ‘Het bedrijf werd opgesplitst in tweeën, waarbij de eigenaar van het ene deel graag verder wilde onder de paraplu van een grotere organisatie’, legt Tjerk de Vries uit. ‘Een vertrouwde tussenpersoon leek dit op ons lijf geschreven, heeft ons in contact gebracht en zo zijn we met elkaar in gesprek geraakt. Dat verliep eigenlijk vanaf het eerste moment heel prettig en we waren er dan ook relatief snel uit. En sinds mei van dit jaar hebben we zo officieel een PlasBossinade-notariaat met twaalf man personeel in Rotterdam.’

Gelukkig bleek al snel dat ruim meer dan de helft ervoor koos het kantoor trouw te blijven

Hoewel het dus pas enkele maanden loopt, stemmen de eerste resultaten erg gunstig, zo zijn Bossinade en De Vries het eens. ‘Het was natuurlijk even spannend om te zien voor welke helft van het kantoor de bestaande clientèle zou kiezen, nu het bedrijf overging in nieuwe handen. Gelukkig bleek al snel dat ruim meer dan de helft ervoor koos om het kantoor trouw te blijven. Dat voelt dan direct al als een enorme blijk van vertrouwen en steun in de rug.’

Voeten in de aarde

In Rotterdam gaat het vooralsnog enkel om een notariskantoor gericht op particuliere cliënten. ‘Als groot en ervaren kantoor kunnen we daar volop toegevoegde waarde leveren, maar daarnaast willen we er ook in het ondernemings- en het maritiem recht naam voor onszelf gaan maken. PlasBossinade is daarin al jaren een toonaangevend kantoor. Nu nog vooral in het Noorden, maar we geloven dat we daarin vanuit Rotterdam ook in het Westen een rol van betekenis kunnen gaan spelen.’

Er liggen daar voldoende mooie kansen in het verschiet

Daarbij moet worden aangetekend dat er vooralsnog geen plannen zijn om de vestiging in Rotterdam ook als advocatenkantoor te gaan inzetten. ‘Dat zou betekenen dat je vanaf de grond af zou moeten gaan bouwen’, zo geeft Bossinade aan. ‘Dat heeft zoveel voeten in aarde dat het maar de vraag is of dat zich binnen afzienbare tijd uitbetaalt. Het notariskantoor loopt al goed en heeft een betrouwbare naam in de regio. Als we daar de expertise van PlasBossinade aan toevoegen liggen daar voldoende mooie kansen in het verschiet.’

Om één en ander in goede banen te leiden, is besloten dat minimaal eens per week één van de ervaren krachten van PlasBossinade op het kantoor in Rotterdam aanwezig is. ‘Dat doen we een beetje per toerbeurt’, aldus De Vries. ‘Niet dat iemand van ons er met tegenzin heengaat hoor, integendeel: het geeft erg veel energie om samen met de mensen daar in een nieuwe toekomst voor het kantoor te investeren. Uiteindelijk worden we daar ook allemaal beter van.’

Tekst: Jelte Stol 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: