slot server kamboja
https://www.localzmagazine.nl/slot-bonus/

Made in Groningen: Rianne’s boerderij-ijs!

Aardbeienijs, vanille-ijs en zelfs stroopwafel-, hazelnoot- en dropijs: bij het horen van al deze lekkere smaken loopt het water ons al in de mond. En dit is nog maar een kleine greep uit de  twintig verschillende ijssmaken die Rianne van der Helm (25) in haar ijsproductieruimte maakt en verkoopt. In het Groningse Niehove startte Rianne ruim een jaar geleden met haar eigen ijsmakerij en met succes. Iets wat als een parttimebaan begon is nu uitgegroeid tot een drukke, fulltimebaan! 

Midden in de landerijen vinden we de boerderij van Rianne’s ouders. Er razen trekkers voorbij, de koeien loeien in de stal; er wordt hier hard gewerkt. Rianne lacht en vertelt dat ze het heerlijk vindt op de boerderij. Als sinds ze klein is helpt ze veel mee en vindt ze het belangrijk om mensen te laten weten wat er op een boerderij gebeurt. Mede door haar achtergrond is het idee om ijs te maken dan ook ontstaan.

‘Ik volgde een opleiding tot docent in het agrarisch onderwijs waar ik stageliep bij een kaasmakerij. Dat vond ik heel erg leuk en bracht me op het idee om iets met de melk van onze eigen koeien te doen.’ Na enige tijd brainstormen kwam ze op het idee om zelf ijs te maken. ‘Tijdens mijn opleiding ben ik ermee begonnen en inmiddels is het uitgegroeid tot mijn fulltimebaan!’ Ze wijst naar de koeienstal en lacht. ‘En die dames zijn natuurlijk voor mij het meest onmisbare aspect!’

Volle honderd procent

Eenmaal afgestudeerd als docent in het agrarisch onderwijs, dacht Rianne dat ze ijs maken en doceren wel naast elkaar kon doen. ‘Daar ben ik wel van teruggekomen! Het bleek erg lastig te zijn om de balans tussen die twee te bewaken. Ik merkte dat ik niet voldoende tijd had om me voor de volle honderd procent in te zetten als docent en heb toen de keus gemaakt om mij volledig op het ijs maken te richten.’

Ze verdiepte zich verder in het proces van ijs maken en volgde een aantal uitgebreide cursussen. ‘Daar heb ik geleerd wat een goed ijsje is. Dus ook wat te veel vet en suiker met je ijs doet.’ Om zichzelf scherp te houden blijft ze regelmatig in zichzelf en aanvullende cursussen en opleidingen investeren. ‘Dat vind ik ook erg belangrijk.’

De lekkerste smaken

Rianne begon vorig jaar met acht basissmaken en heeft in een jaar tijd de ijssmaken uitgebreid tot twintig. Van de bekende smaken zoals aardbei, vanille, mango en chocola tot de meer bijzondere smaken als poffert, drop, pistache, boerenjongens en pecan. ‘Ik maak zo’n drie à vier dagen in de week het ijs in mijn productieruimte.’ Rianne wijst naar het bijgebouw naast het woonhuis. ‘Daarnaast bezorg ik ijs en ben ik soms ook een paar keer per week op een evenement waar ik ijs schep.’ Haar ijscokar is een bijzondere; een verbouwde paardentrailer die vanbinnen prachtig is beschilderd met het boerenlandschap.

Op de vraag hoe het ijs gemaakt wordt, knikt ze eerst naar de stal waar de koeien staan. ‘De melk van onze koeien is het belangrijkste bestandsdeel. In mijn productieruimte wordt – voordat ik aan de slag ga – eerst de omgeving gedesinfecteerd, ontsmet en de melk gepasteuriseerd. Dan gaan de zogenaamde “droge” producten erbij, zoals suiker en vervolgens bindmiddel en room. En natuurlijk het smaakje!’

Het bedenken van nieuwe smaken is soms een ware puzzel, lacht Rianne. ‘Ik vind dat heel erg leuk om uit te proberen. Soms heb ik meteen de juiste verhouding voor het ijs te pakken en soms is het echt even zoeken en puzzelen. Laatst wilde een klant bijvoorbeeld graag dropijs. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan en ik moet zeggen dat hij erg goed gelukt is!’

Vers en lokaal

De ingrediënten die ze eraan toevoegt, zijn zoveel mogelijk vers. ‘Natuurlijk echte melk van onze koeien, maar ook zoveel mogelijk verse producten uit de streek. De kersen komen bijvoorbeeld van de fruitteler om de hoek in Oudebosch. Ik merk dat het werken met lokale en verse producten de smaak echt ten goede komt.’ In de zomer gaat de ijsverkoop erg goed. ‘Dat is natuurlijk hét ijsseizoen. Maar in de winter loopt het ook goed door. Dan zijn de ijstaarten weer erg populair.’

Rianne durft nog niet al te ver vooruit te kijken in de toekomst. ‘Zoals het nu gaat, heb ik het onwijs naar mijn zin. Ik vind de vrijheid die ik nu heb heel erg fijn. Je hoort best veel negatieve geluiden over boeren in de media, hiermee krijg je toch een soort tegengeluid. Want ik vind het ook belangrijk om te laten zien waar het ijs vandaan komt, hoe onze koeien leven en hoe erg ze van belang zijn. Wie weet open ik ooit een eigen ijssalon, maar zo ver is het nu nog niet. Ik bekijk het allemaal stap voor stap en de tijd zal het leren!’

Tekst: Maaike Schaap – Fotografie: Simon van der Woude

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
https://conversietopper.nl/slot-deposit-dana/