Vepa in Hoogeveen: innovatieve kantoorinrichter met sterk familiegevoel

Vorig jaar werd kantoor- en projectmeubelfabrikant Vepa uit Hoogeveen uitgeroepen tot Drentse Onderneming van het Jaar. Het bedrijf is een koploper als het gaat om de circulaire economie en streeft er dan ook naar om het eigen afval tot nul te reduceren. Daarnaast is het een familiebedrijf dat zich richt op continuïteit. Reden genoeg voor LocalZ om een bezoek te brengen aan dit bijzondere familiebedrijf. 

Iedereen kent ze wel: de saaie kantoormeubelen, de degelijke schuifkasten en standaard bureaustoelen. Dat kun je wel vergeten als je binnenstapt bij Vepa. Hier voelt het meer als een warme huiskamer dan een kil kantoor. ‘En dat is precies wat we willen uitstralen met onze meubels en waar we steeds meer naartoe willen’, begint directeur Janwillem de Kam uit te leggen.

Hij brengt koffie en we schuiven aan het paradeplaatje van het bedrijf. Een grote tafel gemaakt van hout en opgevist plastic uit de Amsterdamse Grachten waar moderne meubels van gemaakt worden. Het onderstel van de tafel, officieel de Whale Boardroom Table geheten, heeft de vorm van het skelet van een walvis en het tafelblad is gemaakt van gerecycled Pet-vilt dat onder hoge druk in de juiste vorm is geperst. Het zit vernuftig in elkaar en De Kam vertelt er vol enthousiasme over. Het tekent de ambitie van het bijzondere, Hoogeveense familiebedrijf.

Net even anders

Want dat is Vepa, al sinds 1971: een familiebedrijf. Maar dan wel net een beetje anders dan anders. Het is niet traditioneel één familie, zoals het bij de meeste familiebedrijven het geval is. In het geval van Vepa houdt het in dat de aandelen in het bezit zijn van zes aandeelhoudersfamilies, die niet werkzaam zijn in het bedrijf.

Hoe dat precies zit? De Kam legt het uit: ‘Vepa is ooit gestart toen een aantal families  het bedrijf begin jaren zeventig hebben overgekocht uit een faillissement. Hoewel die families dus niet in het bedrijf werkzaam waren, heeft de familiesfeer altijd een grote rol in het bedrijf gespeeld’, legt de directeur uit. ‘Als er winst werd gedraaid werd dat graag gedeeld met het personeel. Ook al was dat in het begin zeer beperkt – letterlijk een kist appels – werd die onder het personeel verdeeld. En zo is het eigenlijk nog steeds.’

Je moet je nek durven uitsteken, een keer iets geks doen

Zoals gezegd is de sfeer bij Vepa familiair. ‘Dat merk je alleen al als je kijkt naar de samenstelling van onze directieleden, dat zouden zomaar broers kunnen zijn.’ En dat gevoel van familie schrijft De Kam vooral toe aan oud-directeur en thans adviseur Roel Wiekema. ‘Hij heeft altijd gezorgd voor de goede verhoudingen binnen ons bedrijf en het sterke familiegevoel. Daarnaast zorgt hij altijd voor de “hands-on” mentaliteit en zorgt hij dat de boel op scherp wordt gezet.’

De aanpak van Vepa zou je daarom echt persoonlijk kunnen noemen. ‘Maar geld verdienen is en blijft het uitgangspunt. Daarmee kunnen we het bedrijf blijven ontwikkelen. Stilstand is immers achteruitgang.’ En daarmee sluit Vepa aan bij de kernwaarden die bij veel familiebedrijven terug te vinden zijn: ondernemen op de lange termijn en denken aan de volgende generatie.

Hunkeren naar lokaal

Deze waarden verhouden zich volgens De Kam ook met duurzaamheid en met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze passen bij het bedrijf dat merkt dat steeds meer klanten hunkeren naar een lokaal product en vakmanschap. ‘Voor ons is dat niet nieuw, dat zijn we eigenlijk in al die jaren blijven doen. Het is de kernwaarde van ons bedrijf. We onderscheiden ons van de concurrent door te laten zien waar we gewoon goed in zijn. We zijn met z’n allen trots op dit bedrijf. Niet alleen de aandeelhouderfamilies, maar ook onze medewerkers. Het zit in Vepa om alles zelf te doen. Het maakt dat we met z’n allen trots zijn op de producten.’

Kantoormeubilair

‘Toch zijn mensen niet zomaar trots, zeker niet als het gaat om kantoormeubilair’, meent De Kam. Hij vervolgt: ‘Dat lukt met de nieuw ingeslagen weg met duurzaam en hipper meubilair steeds beter. Je hebt blijkbaar iets nodig wat mensen enthousiast maakt. Je moet je nek uit durven te steken. Een keer iets geks doen.’

‘Als ik op een verjaardag vertel dat we meubilair maken van afval en restmateriaal dan vindt iedereen dat gaaf. Zeker als ik laat zien hoe de producten eruit zien, merk ik dat mensen het leuk vinden en heel nieuwsgierig zijn. En die duurzame manier van werken en de nieuwe weg die Vepa heeft ingeslagen wordt door iedereen opgemerkt. Niet voor niets werd het bedrijf vorig jaar uitgeroepen tot Hét Duurzaamste Drentse Bedrijf van 2018. Volgens De Kam een prachtige waardering voor alle inspanningen die het bedrijf doet.


Op weg naar 100% circulair produceren

Vepa heeft zich sinds 1971 ontwikkeld tot één van de meest veelzijdige en vooral duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland. Dat hoopt het bedrijf in de toekomst nog beter te doen. De Kam: ‘We zijn hard op weg om een afvalloze fabriek te worden. Zo vervangen we belastende grondstoffen door duurzame alternatieven, produceren onder uitstekende arbeidsomstandigheden, maken gebruik van lokale leveranciers en bedenken circulaire oplossingen voor ons restmateriaal en het afval van anderen. Uiteindelijk hopen we met z’n allen 100% circulair te produceren.’

Tekst: Walter de Boer
Fotografie: Marike van de Witte

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: