https://www.localzmagazine.nl/slot-bonus/
ongering

Ongering werd beschouwd als de gezelligste woonkamer van Groningen

Nederland telt zo’n 260.000 familiebedrijven. Dat is bijna zeventig procent van het totale aantal bedrijven met personeel en de helft van alle banen in ons land. Ook in het Noorden zijn er tal van ondernemingen waar een familie achter zit. Eén van die bedrijven is Kunsthandel en Lijstenmakerij Ongering. Dit familiebedrijf bestaat in 2018 precies honderd jaar en is nog altijd gevestigd in de Groninger binnenstad. Sinds twee jaar is de vierde generatie er werkzaam. 

 Het is een familiebedrijf als geen ander, Kunsthandel en Lijstenmakerij Ongering aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Met z’n drieën runnen ze hier dagelijks het bedrijf: Herman Grol (40), Paul van der Pers (64) en de vierde generatie Marcel Ongering (29). Hij legt uit: ‘Als kleine jongen kwam ik hier al over de vloer en zodoende leerde ik het familiebedrijf steeds beter kennen. Toen mijn vader twee jaar geleden zijn heup brak en vervolgens met pensioen ging, ben ik in de zaak gekomen en heb ik uiteindelijk in 2016 het bedrijf overgekocht.’

Populair

En dat bedrijf is zoals gezegd een kunsthandel en lijstenmakerij. ‘We hebben hier een gecombineerde winkel met werkplaats’, legt Paul uit. ‘Het klantenbestand bestaat vooral uit particulieren, maar ook bedrijven weten ons te vinden. Zo zijn Gasunie en de RUG regelmatig terugkerende klanten. We geven advies voor inlijstingen en maken het hier ter plekke in de werkplaats. Geweldig om te doen.’

Naast de werkplaats is ook de winkel aan populariteit gegroeid. ‘Zeker sinds de komst van internet en onze website zijn we veel beter vindbaar en is de winkel het een veel groter bestanddeel geworden van de omzet.’ Maar wat onderscheid Ongering nu van de concurrenten? Paul: ‘Elke lijstenmakerij doet het op z’n eigen manier, maar wat ons onderscheid is dat wij opvolging hebben’, zegt Herman. ‘Dat maakt ons echt uniek.’

De Ploeg

En die opvolging is zoals gezegd gevonden in Marcel Ongering, die zijn werk bij Albert Heijn combineert met de kunsthandel. Maar hoe is het voor hem om in een familiebedrijf te werken? ‘Heel leuk en bijzonder. Vooral om dat het echt een wereld van verschil is met ieder ander bedrijf’, legt hij uit.  ‘We kennen elkaar al jaren en kunnen goed met elkaar overweg. Want Marcel is niet het enige familielid in het bedrijf. ‘Zo is Herman een volle neef van mij en ook Paul –  hoewel hij geen familie is –  beschouw ik eigenlijk als mijn oom. Hij werkt hier al veertig jaar en hoort er echt bij.’

Allen werken ze in het bedrijf dat dit jaar honderd jaar bestaat. Een geschiedenis die onder leiding van Sibbele Ongering (1882-1954) startte. Marcel: ‘Mijn overgrootvader begon in de jaren twintig een lijstenmakerij in een opslagplaats voor schildersbenodigdheden aan het Schuitendiep. Hij was bevriend met Jan Altink, een vooraanstaand lid van de kunstbeweging De Ploeg.’

Gezelligste plek van Groningen

Veel Ploegleden vonden bij Sibbele een plek om te exposeren en zo groeide die band. Later verhuisde het bedrijf naar de Gelkingestraat en weer later naar de huidige locatie aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat. De familie woonde boven de kunsthandel. De band met De Ploeg bleef. Herman: ‘Ook later kwamen de kunstenaars nog hier, niet om te exposeren, maar meer als familie. Marcel vult aan: ‘De woonkamer werd ook wel beschouwd als de gezelligste plek van Groningen.´

Inmiddels staat dus de vierde generatie in de winkel, maar ook Marcels vader, grootvader en overgrootvader zijn nog aanwezig in het pand. ‘Allen zijn vereeuwigd op het doek´, vertelt hij terwijl hij wijst naar een hoek in de werkplaats. ‘Zo hangt daar het portret van oprichter Sibbele Ongering geschilderd door Jan Altink, daarnaast Carel Ongering, en opnieuw Sibbele Ongering, dat is mijn vader’, legt Marcel uit. ‘Het is een heel speciaal gevoel dat ik, na mijn vader, het bedrijf kan voortzetten’, zegt hij.

Directie, medewerker en schoonmaker

Een verplichting om het bedrijf van zijn vader over te nemen was het nooit. ‘Nee, ik ben nooit door mijn vader gepusht om het bedrijf over te nemen. Ik heb het bedrijf echt overgenomen omdat ik zelf vind dat het een prachtig vak is en dat er toekomst in zit. Ik ben er ingegroeid en daar heb ik nog nooit spijt van gehad.´ Marcel mag dan het familiebedrijf hebben overgenomen, zijn rol bij Ongering is wel ondersteunend. ‘Belangrijke beslissingen nemen we eigenlijk altijd met z’n drieën. We zijn met z’n drieën de directie, de medewerkers, maar ook de schoonmakers van de winkel’, vat Paul het samen. Marcel: ‘Het maakt bij ons geen verschil. En dat is ook het mooie van een familiebedrijf. Je bent met elkaar en hebt met elkaar hetzelfde doel voor ogen. We willen allemaal een mooie toekomst voor dit bedrijf.’

Tekst: Walter de Boer
Fotografie: Marike van de Witte 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
https://conversietopper.nl/slot-deposit-dana/