https://www.localzmagazine.nl/slot-bonus/
De Loohoeve

De Loohoeve: ‘Als we iets doen, willen we dat ook het allerbeste doen’

In maart zijn ze twee jaar de officiële eigenaren van De Loohoeve: Marleen (30) en Jeroen (27) Brouwer. In die jaren hebben ze het restaurant, die langs de route van het Pieterpad ligt, stap voor stap volledig naar eigen hand gezet. Het harde werken betaalt zich nu uit. Zo drongen ze onlangs de top 100 van de beste restaurants in Nederland binnen, de Lekker500. Samen legde het stel een mooie route af om hun dromen te verwezenlijken, maar klaar zijn ze nog zeker niet. 

Tijdens de koksopleiding waar ze elkaar leerden kennen kwamen Jeroen en Marleen er al doende achter dat ze allebei met hun passie bezig waren. ‘We werden al snel bij elkaar gezet’, vertelt Marleen. ‘Bij de opleiding zeiden ze: “Gaan jullie maar samen koken, volgens ons werkt dat wel”. En het klikte goed.’ Jeroen vult aan: ‘Als we iets doen, dan willen we dat ook het allerbeste doen. We vonden het koken steeds leuker en merkten ook dat we groeiden.’

Na het afronden van hun opleiding werkten ze beiden in diverse restaurants bij hen in de omgeving in Drenthe. Toch heeft het nog even geduurd voordat de twee samen in Schoonloo in De Loohoeve terecht kwamen. Het avontuur leidde het stel weg van hun geboorteplaats Beilen en bracht ze aan de andere kant van Nederland. ‘We vertrokken naar Zeeland en gingen samen werken in Restaurant In de Wulf in België, dicht tegen de Franse grens’, vertelt Jeroen. ‘Dat was echt een fantastische tijd, maar na drie jaar hadden we het in Zeeland wel gezien en wilden we graag terugkeren. Toen heb ik met succes bij De Loohoeve gesolliciteerd.’

Eigen zaak

Omdat de chef-kok op dat moment op het punt stond om te vertrekken, kreeg Jeroen op zijn 23ste de kans om chef-kok te worden. Ook Marleen voegde zich een jaar later bij het team in Schoonloo. ‘We hadden beide aangegeven dat wanneer we de kans hadden om een eigen zaak te beginnen, we dat direct zouden doen’, legt Jeroen uit. ‘Kort nadat Marleen binnen was gekomen kregen we het aanbod om mede-eigenaar te worden van De Loohoeve. Er was een soort vijfjarenplan, we zouden er langzaam ingroeien. Dat ging een stuk sneller, want na anderhalf jaar waren we al volledig eigenaar.’

Marleen: ‘We waren heel ver in onze ideeën, wilden het snel tot een succes maken. Een eigen zaak was vanaf dat we samen de opleiding deden al het doel. In die zin waren we ook niet echt fijne werknemers. We waren eigenwijs, hadden volop eigen ideeën. Niet arrogant, maar wel altijd een mening.’ Jeroen lacht: ‘Voor werkgevers is het ook beter dat we een eigen zaak begonnen zijn.’

Servieslijn van een pottenbakker

Direct na de overname richtten Jeroen en Marleen De Loohoeve naar eigen smaak in. De Loohoeve stond namelijk niet bovenaan hun lijstje van potentiële eigen restaurants. ‘We hadden iets anders in ons hoofd’, zegt Marleen eerlijk. ‘Een klein restaurantje leek ons mooi, dit was veel te groot. Toch zagen we wel potentie, maar dan moesten we wel veel aanpassingen doen.’ Jeroen: ‘Een nieuwe vloer, andere gordijnen, stoelen, meubels. Het is nu echt onze smaak en een mooi geheel. Of het af is? Nee, dat is het nooit. Maar voor nu is het goed zo.’

Het Belgische restaurant In de Wulf was een grote inspiratiebron voor het duo. ‘Dat ligt net als wij ook echt afgelegen, niet te beschrijven’, geeft Jeroen aan. ‘Toch zit het daar vol. We dachten: als het daar lukt, moet het hier in Schoonloo ook lukken.’ Marleen haakt aan: ‘In de Wulf is heel natuurlijk, ze gebruiken alles van producten. Van de kop tot de andere kant van het beestje. Ook zijn ze heel gefocust op dingen uit de omgeving. Dat proberen wij ook, maar is soms lastig. Het is niet altijd te doen qua prijs. Maar onze kaas halen we uit Nooitgedacht en de groenten en kruiden uit eigen tuin. Iets verder zit een tuinwinkel waar we veel fruit halen. Als het kan, halen we het uit de buurt.’ Jeroen noemt nog een bijzonder voorbeeld. ‘Een lokale pottenbakker maakt borden voor ons. We hebben nu een hele servieslijn van haar. Wij zeggen wat we willen en zij maakt het. Dat is toch uniek? Niemand heeft het! Geen enkel bord is hetzelfde. Het ene is iets dieper, het andere bijvoorbeeld iets ronder. Er zit ambacht achter. Elk bord gaat door haar vingers.’

Michelinster

Voorlopig is De Loohoeve onder leiding van Marleen en Jeroen een succesverhaal. Culinaire liefhebbers uit de omgeving, maar ook uit Amsterdam, Maastricht, Eindhoven en België komen graag naar Schoonloo. De positieve recensies geven goede signalen af. Een Michelinster wordt door veel media niet uitgesloten. De twee timmeren rustig verder aan hun restaurant. ‘Er moet nog veel aangepast worden’, legt Jeroen uit. ‘Zo willen we de tuin nog aanpakken. Een Michelinster is niet ons doel. We willen gewoon onze gasten lekker laten eten en een vol huis hebben. Natuurlijk is het wel een ambitie die we hebben, maar die is groter dan dat. Zo willen we in de toekomst graag een tweede zaak in Groningen openen. Iets kleins, niet per se een restaurant.’ Marleen: ‘Een ontbijt- en lunchplek lijkt ons wel wat. Ach, we kunnen nog een tijd mee, zo oud zijn we niet. En we hebben nog genoeg ideeën.’

De Loohoeve mocht op maandag 17 december 2018 wel degelijk een Michelinster in ontvangst nemen voor hun restaurant!

Tekst: Jasper de Vries
Fotografie: Sander Drooglever

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
https://conversietopper.nl/slot-deposit-dana/