Jeroen Bax: ‘Ons bier is geen zuipproduct’

De geboren en getogen Groninger Jeroen Bax (31) staat aan het roer van Baxbier, een brouwerij aan de Friesestraatweg in Groningen. Wat als een hobby begon, is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopende onderneming. Sinds 2014 is Baxbier een speler op de markt en ze groeien gestaag verder. 

Al in zijn tienerjaren hield Bax zich bezig met koken en speciaal bier. Met zijn vader dook hij regelmatig de keuken in om een lekker gerecht klaar te maken en dat combineerden ze met een speciaalbier. ‘Meestal kochten we dan twee of drie soorten die we niet kenden om te proberen’, legt Bax uit. Zijn interesse voor bier groeide en Jeroen begon als hobbybrouwer. ‘Twintig liter per keer, waarna ik het bij mijn ouders in de schuur zette om aan anderen te laten proeven.’

Na een tijdlang verschillende recepten uitproberen, hielp zijn goede vriend, Sepp Jansen die biomedisch wetenschapper is, mee om het eigen gebrouwen bier te perfectioneren. Op het moment dat ze twee goede recepten hadden, vertrokken ze naar Amsterdam. ‘We konden bij Brouwerij De 7 Deugden ketels huren, zodat we ons bier konden brouwen. We maakten duizend liter van ons bier de Kon Minder Blond en duizend liter van Koud Vuur.’ Op het moment dat hun product klaar was, haalden ze hun bier op en  begonnen ze met de verkoop. ‘Het bier stond in de schuur bij mijn ouders en met een hondenkar ging ik vervolgens door de straten van Groningen om het bier te verkopen. Ongeveer anderhalf jaar later stond er een gedegen merk en waren we goed verkrijgbaar. Onze droom werd werkelijkheid: we konden onze eigen brouwerij en proeflokaal openen.’

Eten & drinken

Boven de tap in het proeflokaal hangt een groot krijtbord waar alle verschillende bieren op staan. ‘We hebben vijf craft bieren die vast in het assortiment zitten. Craft bieren zijn speciaalbieren die gebrouwen zijn door onafhankelijke brouwers. Zo hebben we de Kon Minder Blond, Wit en Dubbel, de Koud Vuur en de Abel’s Ale Pacific IPA. Maar daarnaast bieden we ook veel andere soorten aan.’

In de ruimte naast het proeflokaal wordt hard gewerkt om het bier tot stand te laten komen. ‘We hebben een aantal mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt op het werk die we coachen en begeleiden. Dat is ook een passie van mij. In de toekomst zou ik graag jongeren de kans willen geven om hier aan de slag te gaan, zodat ze hun plek terug kunnen vinden in de maatschappij. Een beetje a la Jamie Oliver met zijn Fifteen.’

Groeispurt

Baxbier bestaat sinds 2014, maar brouwt sinds twee jaar Groningen. Ze zijn in korte tijd hard gegroeid. ‘We krijgen steeds meer ervaring, maar zijn nog altijd veel aan het uitproberen. Dat we iets maken, het proeven en dan het recept weer bijschaven. Dit jaar brouwen we ongeveer 350.000 liter bier, volgend jaar verwachten we tussen de 550.000 en 600.000 liter te brouwen. Het gaat hartstikke goed!’

Maar wat Jeroen Bax vooral wil aantonen met zijn bier, is dat het een genietproduct is. ‘Ons bier is geen zuipproduct. Je vindt ook geen pils bij ons op de tap. Ik wil geen zuipkroeg zijn. Mensen moeten hier komen, omdat ze willen genieten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat bierbrouwen zoals ik dat doe er mede voor zorgt dat er minder alcoholmisbruik is. De prijzen omhoog gooien is niet de enige manier om dat terug te dringen. Als mensen speciaalbier drinken, drinken ze dat meestal langzamer en genieten ze er meer van.’


Oma’s Pruim en Kon Minder

De namen van Bax’ bieren zijn opvallend en grappig, maar waar komen ze vandaan? Jeroen legt uit: ‘Baxbier is natuurlijk te herleiden naar mijn achternaam. De andere namen zijn ingevingen. Oma’s Pruim is bijvoorbeeld gebaseerd op de pruimenboom in de tuin van mijn eigen oma en haar pruimen worden er ook echt voor gebruikt. De Kon Minder komt bij een vriend van mij vandaan. Vijf jaar geleden liet ik één van mijn bieren aan hem proeven, waarop hij zei: “Kon minder, Bax.” En dat is natuurlijk een compliment voor een Groninger. Ik wist meteen dat ik die naam zou gebruiken.’

 

 

Tags (categorieën en branches)baxbiergroningenlocalzspeciaalbier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: