slot server kamboja
https://www.localzmagazine.nl/slot-bonus/ https://www.localzmagazine.nl/togel-macau/

Aardewerkfabriek Royal Goedewaagen opent winkel in Bourtange

Aardewerkfabriek Royal Goedewaagen uit Nieuw Buinen bestaat al sinds 1610, maar afgelopen 400 jaar was het er nooit van gekomen een eigen winkel te openen. Tot nu, want begin december opende Royal Goedewaagen in het historische vestingdorp Bourtange een eigen schildersatelier en winkel ineen: ‘t Lutje Winkeltje by Royal Goedewaagen.  

Eerst maar eens over Royal Goedewaagen zelf. Het is namelijk een van de oudste aardewerkfabrieken van Europa. De fabriek zat dik 350 jaar in Gouda, maar verkaste meer dan een halve eeuw geleden naar het Drentse Nieuw Buinen. In de fabriek in dit Drentse dorp wordt op ambachtelijke wijze aardwerk gemaakt: het bekende Delfts Blauw, maar ook Gouds Plateel, allerlei miniaturen en modern aardewerk als de Holland-vaas en de bekende keramieken koeien. ‘En niet onbelangrijk: we werken ook veel in opdracht. Maatwerk, en business-tot-business dus’, voegt directeur Yvonne Kooi toe.

Tot dusver had de aardewerkfabrikant – los van het winkeltje in de fabriek – geen eigen plek waar de consument terecht kon voor een van de ambachtelijk gemaakte producten van Royal Goedewaagen.  In december komt daar dus verandering in, en opent ‘t Lutje Winkeltje by Royal Goedewaagen in Bourtange de deuren.

Kruidenierswaren

‘We hebben ’t Lutje Winkeltje – het kleine winkeltje in het Gronings – kunnen overnemen van Antje Huls Weering, waarvan de ouders dertig jaar lang een kruidenierszaakje hebben gehad in de vesting. De naam ’t Lutje Winkeltje was dan ook echt een begrip in Bourtange, dus vandaar dat we hebben besloten die naam te behouden’, aldus Kooi. Getwijfeld over de overname heeft ze geen moment: ‘Een bedrijf als Royal Goedewaagen die een winkel opent in een historische plek als Bourtange: het kon gewoon niet beter. Ik wist meteen: als we dit niet gaan doen, krijgen we daar enorme spijt van.’

De naam blijft dus bestaan, maar de kruidenierswaren die de afgelopen dertig jaar de schappen vulden, maken in december plaatst voor ambachtelijk gemaakt aardewerk. ‘En helemaal achterin het pand wordt een schildersatelier ingericht’, voegt Kooi toe. ‘Zo kunnen de bezoekers zien hoe het aardewerk met de hand beschilderd wordt.’ Helemaal voorin het pand komt een Coffee & Tea room, waar bezoekers kunnen zitten voor een drankje en wat lekkers.

Verdedingswallen

Het vestingdorp Bourtange ligt op 15 kilometer afstand van Nieuw Buinen en is een gereconstrueerd vestingstadje, compleet met verdedigingswallen en andere verdedigingsbouwwerken. In het dorp lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan, en daarmee weet Bourtange jaarlijks zo’n 250.000 bezoekers te trekken.

‘Een groot deel van die bezoekers komt uit het buitenland en is daarmee ook de doelgroep van Royal Goedewaagen’, zegt Kooi. ‘Het Nederlands ambachtelijk sieraardewerk is enorm populair bij onze Oosterburen, maar ook Aziaten zijn er dol op.’ De directeur hoopt dan ook dat de opening van ‘t Lutje Winkeltje by Royal Goedewaagen zorgt voor het vergoten van het internationale toerisme naar Bourtange. ‘Royal Goedewaagen is niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten een begrip, zeker als het gaat om het Delfts Blauw of de bekende miniatuurhuisjes.’

Uitdaging

Of er na ‘t Lutje Winkeltje meer Royal Goedewaagen-winkeltjes geopend worden, kan Kooi nog niet zeggen. ‘Daarvoor is het nog te vroeg. Laten we eerst maar eens kijken hoe dit gaat. Voor nu is dit in ieder geval een hele mooie uitdaging. Ik hoop dat we hiermee het grote publiek kunnen laten zien wat we allemaal kunnen, en dat het echt niet alleen het traditionele aardewerk is dat de fabriekspoorten in Nieuw Buinen verlaat.’

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
https://conversietopper.nl/slot-deposit-dana/